Wednesday, April 20, 2011

:: Sutera Bidadari ::

PENGUMUMAN!
Novel Sutera Bidadari oleh Ramlee Awang Murshid akan berada di pasaran. Harganya cuma RM22.00 sahaja


Sinopsis :

SAIFUDDIN (a.k.a Laksamana Sunan)- Muncul semula dari Tasik Hulu Melaka setelah enam purnama dalam pengawasan dan rawatan Hang Tuah. Pengembaraan pun bermula ke Negeri Atas Angin untuk memburu Taghut durjana. Pelayaran telah mengundang banyak pancaroba. Namun, dia tetap berazam dan bertwakal memburu musuh yang telah banyak menyesatkan manusia.

RAJA ROMAN (baca balik Cinta Sufi) - Setelah Sang Petala berlepas diri, Taghut terkapai-kapai hilang kesaktian. Lebih mendukacitakan apabila dia kematian permaisurinya... Sutera. Namun, dia masih berazam untuk menghapuskan Laksamana Sunan sehingga hujung nyawa.

MAKHLUK SUMPAHAN(watak baru) - Sang Dewi muncul akibat sumpahan Maharani Pulau Utara (baca balik Cinta Sang Ratu) sebelum kerajaan itu runtuh suatu waktu dahulu. Sang Dewi menyeri nama Sifuddin menerusi lontaran suara naluri. Sang Dewi kerap memerangkap Sifuddin ke alam tidak berdinding.

SAIFULLAH (watak baru) - Pada abad ke-21 ini, dia memburu sisa kejahatan yang berlanjutan dari tahun 1511. Abid Kamal dan Shahril turut menyertainya kerana Saifullah mirip Saifuddin yang pernah hidup pada tahun 1511.

RAMLEE AWANG MURSHID (penulis) - Sutera Bidadari, bukan hanya mempamerkan aksi lasak yang mneguja pembacaan, malah turut memanipulasikan emosi yang tidak terungkai sehinggalah ke noktah terakhir.

CIK EMMIE (peminat setia) - Sangat teruja untuk kembali bersama Lakasamana Sunan. Menyusuri pahit getir pengembaraan bersama HERO nya..Laksamana Sunan a.k.a Saifuddin... ehehehe.. nih CE tambah sendiri...:P

NAK KUPON DISKAUN PESTA BUKU ANTARANGSA KL??? KLIK SINI...

Thursday, April 14, 2011

:: Kelas Kek Lapis ::

Assalam...

Last 2 weeks... 2011-APRIL-02... Cik emmie ada pergi kelas Kek Lapis... Cikgu nyer kawan CE sendiri.. kawan CE time skolah dowlu... otai kek lapis nih!!! Tuh yang nak belajar ngan dia.. Lagipun, dah kenal..senang sket nak blajar...

Satu kelas 3 orang jer...

Disebabkan allergy & migrain yang saling melawat... baru sekarang CE sempat nak share apa yang CE belajar...

Jom...layan gambar-gambar nih... tak banyak pun... ye la... khusyuk belajar..mana semapt nak amik gambar... kang terbakar plak Kek Lapis CE... ahahaha

sebelum apa..sediakan bahan-bahan dulu ye puan-puan....

bekas besar: telur yang telah dipukul bersama gula & mentega sehingga kembang..
bekas kecik : plum & milk yang dah di blend

mula melapis oleh cik zana

Cik Affa plak cuba bakat...

meratakan adunan di dalam loyang....

masa untuk Kek Lapis pattern... make sure pembaris & pisau anda bersih!!

Lepas dah potong...

Try susun dulu sebelum di gam dengan jem...

dah betul-betul confident..baru masukkan dalam loyang dan di gam

Sebiji kek lapis yang dah siap di 'gam'..sedia untuk balik!! esok baru boleh potong...

Kek Lapis Plum & Kek Lapis Choc Walnut...
Share2 sorang sikit.... ;)

Dah cukup semalam... CE dah potong Kek Lapis Kincir Angin CE... ahahhahaha....


9-5 yang fun bagi CE...selain dapat belajar teknik-teknik buat kek lapis yang CE selama ni main belasah jer... CE bleh gather2 ngan ex-schoolmate CE... Cik Affa & Cik Paspa si otai Kek Lapis....ehehe

Sekian!!!

Wednesday, April 13, 2011

:: Puisi : Perempuan ::


Perempuan...
datang atas nama cinta

Bunda pergi karena cinta
Digenangi air racun jingga adalah wajahmu
Seperti bulan lelap tidur dihatimu
Yang berdinding kelam dan kedinginan

Ada apa dengannya?
Meninggalkan hati untuk dicaci

Baru sekali ini aku melihat karya surga dalam mata seorang hawa

Ada apa dengan cinta?

Tapi aku pasti akan kembali
Dalam satu purnama

Untuk mempertanyakan kembali cintanya

Bukan untuknya
Bukan untuk siapa

Tapi untukku
Karena aku ingin kamu

Itu saja

p/s : puas meng'google' tapi still tak dapat nak jumpa info siapa pengarang puisi nih... :(

CE suka puisi nih... dalam filem Ada Apa Dengan Cinta?


Tuesday, April 12, 2011

:: Bacalah walaupun satu ayat sehari... ::




Saat Anda membawa Al-Quran, syaitan biasa biasa saja...tengok je..

Saat Anda membukanya, syaitan mulai curiga.

Saat Anda membacanya, ia resah dan gelisah.

Saat Anda memahaminya, ia kejang kejangan.

Saat Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari. ia stroke. ............

Teruskan membaca & mengamalknnya agar syaitan terus stroke .


Saat Anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.

Syaitan kata "jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !"


~~SEBAR2KAN LAH~~ Jangan dengar bisikan syaitan……


~ Baca Al-Quran Online ~