Friday, July 29, 2011

:: Ajaibnya Tangan Ibu ::

Mak... Puan Hajjah Maria

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran,
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood

Dua ibu paling hebat di hati aku... Mak & Ninek

Thursday, July 28, 2011

:: Kak emmie inggarrrr gilak...::

Assalamualikum...

Ari tok , aku nak jadi Kak Lehot lok sekejap... bukannya apa... dah lamak sik nengar kak lehot ngereco... al maklom lah diam di melaya..sekda redio Cats.fm..tedah...

Ari tok aku nak kelakar pasal jenis-jenis orang nok di inggar aku... sesapa terasa iboh kecik ati..ku sik kakar pasal tak orang...tok pandangan aku jak... dari pengalaman...

Aok lah..nok first sekali... jenis orang nok suka nganok orang belakang-belakang... depan kita bukan main bait nya kakar..tapi mun di belakang kita nang sik cukup ayek liur k nya nganok kita... contohnya ... si Leha (nama bulak) tengah kakar telepon ngan si Tipah (nama bulak juak), kak ya si eton (nama buka gik) ada dudok sebelah si Tipah, nengong jak Eton tok tek Tipah kakar di telepon ngan Leha... si Tipah tek nang suk jak rupa kakar ngan Leha... tapi , lekak meletak telepon dah abis kakar, alu si Tipah enceber muka nya..molah muka jaik... Aih... terbebek Eton nangga..maka baruk sesaat tek tetak-tetak kakar ngan Leha... paduhal tek eksen ajak.... Aih... Mun aku di tempat Eton alu sik cayak gik la aku ngan orang kedak ya... bila kakar ngan kita tek bagus manis jak rupanya..paduhal di belakang tek kita di kobeknya.... Sabar jak aku...

Jenis orang keduak... jenis orang suka berguro kasar tapi bila di guro nya tek pulang manas...aihh..pelik juak kedak ya... ko tek sik hal mun berguro kasar? mun dah sik dapat di embak berguro, iboh la kita gago nak ber guro ngan orang... ya jak caranya... paham? malas ku nak cerita panjang..paham-paham dikpun jak takorang sia..

Next, jenis orang nok suka 'mencarut' kata orang melaya..paham takorang apa mencarut? mun sik paham bukak kamus dewan.. Spesis orang kedak tok nang aku sik paham... nang bagey sekda gik word nok bagus kei sebut... dah jadi bahasa harian... aku sik mok naip words nok sik bagus ya..kenak tunok blog ku kelak... paham-paham tak orang empun sia... dari kecik, mekorang dik-beradik nang diharamkan nyebut words nok sik patutu di sebut... even word bodo pun sik boleh di sebut.. apa gik nok lain-lain ya... mun di dengar nyebut bodo, mulut kenak cabik mak pasya bapak sik merik duit belanja sekolah.. hmm... nok suka mencarut ya, coba insap gik takorang sia... nok suka ber'shit'2 berF-F di status FB pun aku inggarr juak... sik alah2... kenak berak bok tauk.. ditujukan untuk hosmet ku juak...mun paham sila take note.. :P

Last sekali, orang muka menjuz... tok ku malas gilak.. muka sik pandey senyum... aku tok jenis muka sekda perassan juak (bak kata adik aku), tapi sik la alu nak menjuz jak duakplohpatjam... kakar ngan orang pun sumak endak jak.. orang kakar bagus-bagus, nya nyaut nang kedak apa jak... aih.. ciri-ciri kedak arkitek projek aku...oppss..sori..:P

Ok la.. panjang juak ku ngerecho ritok.. mun ada org maca, makseh oi.... ehehe

Tuesday, July 26, 2011

:: Ramadhan kali ini.... ::

Assalamualikum...

Busy nyer semenjak dua menjak nih...Keje pun tetiba makin banyak plak kat opis nih.. sejak take over projek banglo kat Janda Baik, life daku kat opis nih jadi hura hara sket.. sib baik ada senior yang tak membiarkan aku tekapai-kapai di lautan gelora.. adeh..

Petang-petang nih otak dah krem... buat measurement untuk rebar... nak stop jap ar..

Nak citer pasal Ramadhan... tak lama lagi.. lagi 5 hari kita dah nak menyambut bulan Ramadhan... cepatnya masa berlalu...

selepas 29 tahun, bersamaan dengan 29 kali puasa sebelum nih.. taun nih aku takkan merasa berpuasa di Kuching... tak merasa bersahur & berbuka dengan family aku... huk..huk..huk.. sedey nyer... uwaaaaa... (kepada adik-adik ku yang membaca... sila diam2..jangan bagitau mak & bapak)... ahahaha...

Tak tau macam mana life aku di bulan Ramadhan..satu jer harapan aku, semoga setiap hari sempat sampai ke rumah untuk berbuka puasa... aku tak pernah ada lagi pengalaman berbuka puasa di dalam kereta...

Hmmm... mesti rindu ngan suasana kecoh bila time nak g tarawikh..wpun aku awal-awal jer bersemangat.. ooppsss... :P Bila bulan puasa, nama Ustaz Hashim Man menjadi sangat famous kat rumah kitorang... Tiap ari bapak aku mesti ada sebut nama Ustaz Hashim Man nih... Ustaz nih Imam kat masjid dekat umah aku... so, menjadi faveret bapak aku... tiap-tiap malam kalau boleh dia nak solat tarawikh berimamkan Ustaz feveret dia... walaupun bukan faveret adik aku si Naim.. Haa.. sebut pasal Naim, taun nih dia kena puasa kat asrama... muahahaha...

Bila bulan puasa aku teringat satu tragedi bunga api... siyes tak leh lupa... sebab aku yang ajak main bunga api, kaki anak buah aku si Aqilah melecur..adeh.. rasa berdosa siot... padahal bunga api yang kecik warna-warni tuh jer..bukan main meriam buluh ke mercun roket ker... adeh la.. bagaimana kejadiannya tuh susah sikit nak explain.. huhu..anggap jer la aku berdosa... sib baik tak berparut... huhuhu...sadis!

Kalo dulu, time berbuka or 'sungkay', memang happening... lagi-lagi la kalo weekend & sungkay kat kampung mak.. ngan sepupu sepapat... meriah tak hengat!! Rindunya suasana hari raya di desa..hmm.. salah..suasana berbuka puasa di desa...

ok la... tak nak citer banyak..kang tak pasal-pasal aku nekad balik bulan puasa nih..hish... haru..!

last but not least... untuk tatapan aku... 3 budak notty...


Tuesday, July 19, 2011

:: Hana Tajima ke tu? ::

Elop!

Semalam pas abis tengok citer JUVANA, kuar dinner ngan asben... mula-mula asben cakap nak gi makan nasik goreng ketam... but then dia jenguk Uptown Hawker Centre nak tengok samada kedai feberet dia bukak ke tak... BUKA!! So, tak jadi makan nasi goreng ketam...

~pic cilok SINI~

Tengah makan, datang sorang awek bersama tiga orang jejaka... duduk kat meja depan kitorang... OhEmGeeee... It's HANA TAJIMA... or someone who really looks like HANA TAJIMA!! Dengan fesyen tudung dia yang sama cam kat dalam pic kat atas... ehe...

Rasa nak pengsan... tapi tak jadi sebab tak sure tu Hana Tajima ke pelanduk dua serupa... ahaha... rasa nak gi tanya direct jer... tapi segan... bukan segan ngan Hana Tajima, tapi segan ngan encik asben.. kang dia kate apa plak kan... heeee....

Pagi tadi bukak FB like Hana Tajima dulu.. ehehe... pastuh tengok ada someone post kat wall Hana Tajima cakap jupe Hana Tajima kat R&R Seremban... SAH! yang daku jupe semalam adalah Hana Tajima...dush...rugi tak mintak signnnnn.....ahaha...:P

Thursday, July 14, 2011

:: Mari Sokong Kempen Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata ::

Assalamualaikum..

Pagi nih CE bukan nak menyapu si air mata...

CE just nak share 'Kempen Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata' , sebuah program amal yang dijalankan oleh Tam Sehelai Baju Buat Menyapu Si Air Mata...

Program ini bertujuan mengumpul Baju Melayu BARU dan Baju Kurung BARU uttuk anak-anak yatim dan golongan kurang mamp bersempena dengan kehadiran Aidilfitri.. Tahun nih merupakan tahun kedua program ni dijalankan... tahun lepas (2010), sebanyak 3,000 helai Baju Melayu/Baju Kurung berjaya di kumpul dan di agihkan. (sumber SINI)

Untuk maklumat lanjut, boleh la melayari laman web nih...


Sebar-sebarkan dan selamat beramal...:)

Monday, July 11, 2011

:: Kerana tergoda aku derhaka..::


Durian.. durian... kerana mu durian....

Sekian lama tengok durian berbaris kat tepi jalan tapi tak kesampaian nak beli...telan air liur jer la tengok durian nan melambai - lambai kat tepi jalan tuh... huhu... nak beli takut asben marah... dia tak kasi CE makan durian... sadis owkey!

Durian adalah pujaan hatiku..walaupun pening ngan bau durian especially kalo durian jual kat supermarket... sangat annoying bau durian tuh... tapi kes makan durian CE memang tak tolak ke tepi... sebab tuh la daku menderhaka sekejap.. ampun yer encik suami ku..lerp u! ehe..


Weekend lepas balik Muar... durian sudah menunggu di depan pintu..aiseh.. tergoda.. my MIL asyik offer jer makan durian... dari malam sampai ke siang... malam ke pagi daku sabar lagi... dah lepas lunch.. MIL ajak makan, daku terus ON! fuh!! walaupun duriannya comel-comel tapi isi dier sangat lah best..durian dari kebun... makan punya makan tak sedar dah berapa banyak... eehehe... natijahnyer... kepeningan... haa... tu la.. menderhaka lagi... dapat se das amaran dari encik asben.. ehehe...

Ahad sebelum balik, my MIL tapaukan durian lagi... CE pon on jer.. rezeki jangan di tolak.. nanti menyesal tak sudah... sambil tolong letak dalam bekas, sambil masuk mulut.. kena la rasa..sedap ke tak...ahahaha.... tapi tak banyak la..takut pening lagi... kang sepanjang jalan balik KL daku kena ceramah ngan encik asben... :P

Akhirnya... hajat nak makan bubur durian (yang rasa cam mak daku buat) tercapai gak akhirnya... petang semalam CE buat bubur durian... walaupun takder daun pandan... belasah jer la demi tekak ku ini...ehehe...

Hmmm... kenapa la banyak benda yang CE suka, sekarang nih dah menjadi pantang??? keciwa..


Friday, July 08, 2011

:: Tapi kini bila dewasa... ::

Assalamualaikum...

Pagi nih dengar lagu nih kat Suria.fm..

Layar Impian by Ella...



Jika mimpi masa silam
Bisa kusimpan dalam kaca
Jadi perhiasan
Pasti aku abadikan
Zaman riang kanak-kanak
Pabila hujan mengundang
Suasana bahagia
Dalam hidup yang seindah
Mimpi yang tidak pernah
Melukakan perasaan...

Tapi kini bila dewasa
Aku mula sedar betapa mimpi
Hanyalah suatu permainan
Jiwa insan dalam kesepian

Jika mimpi cinta kita
Bisa kuzahirkan
Jadi lukisan yang menarik
Pasti aku sentosakan
Malam pesta bila engkau
Lafazkan janji dan memelukku
Sepanjang tarian
Hingga pipi aku terasa
Basah dalam tangisan
Yang penuh kesyukuran...

Thursday, July 07, 2011

:: Demi Masa ::


Assalamualaikum....

Semalam tak update blog...bizi!! ehe...

Sepatutnya kena pegi site..tapi ujan turun dengan lebatnya..so, dah kensel... pegi besok.. arap-arap esok ujan lagi..boleh kensel lagi..ehehe...

Sedar tak sedar dah separuh daripada tahun 2011 berlalu dengan pantas... Tanpa sedar, kita telah hanyut dalam satu arus yang sangat deras..iaitu arus masa....

Tanpa sedar jugak, CE dah menempuh alam baru selama 9 bulan... 9 bulan... lama gak tuh eh... rasa cam baru semalam jer kenduri..ehehe...

Cepat sangat masa berlalu..tak terkejar...

Semoga masih sempat untuk mengejar apa yang tak terkejar....dan tidak hidup dalam kerugian...

Tuesday, July 05, 2011

:: Makcik nak spuloh ringgit ::


Assalamualaikum...

Tetiba teringat citer Cik Lia pagi tadi... Dialog Cik Lia dengan sorang makcik..stranger la kiranya...kejadian kat tempat parking office...Cik Lia baru kuar kater didatangi oleh seorang makcik yang bawak handbag besar dan baru lepas bercakap kat telefon...

Makcik stranger : Dik, makcik nak sepuloh ringgit boleh?

Cik Lia : Takder

Makcik stranger : Lima Ringgit? Makcik nak pergi balai polis nih

Cik Lia : Takder

Terus blah..naik ofis..

Ahahahaha... hmm..jahat jer gelak kan...ehehe..

Apa la motip makcik tuh yer... Dalam kesusahan ker? Baru lepas kena ragut ker? Tapi handbag ada lagi... hmmm...

Kalo CE pon CE blah jugak... erkk.. patut ker? Ntah la ek..

:: Akhiri Dengan Indah ::



Aku takkan pernah jadi sempurna
Ingin aku tetap sperti adanya
Jangan salahkan jika diriku mengabaikanmu
Sebuah alasan yang sungguh sempurna tuk tinggalkanku

Ketika slamanya pun harus berakhir
Akhirilah ini dengan indah
kau harus relakan setiap kepingan waktu dan kenangan
Ketika pelukanku pun tak lagi bisa menenangkan hatimu yang sedih
Aku memilih tuk mengakhiri ini dengan indah

Engkau mencoba menahan isak tangis yang dalam
Dengan sisa sisa ketegaran yang masih kau simpan

Monday, July 04, 2011

:: Hari Isnin Yang Tak Indah ::


Assalamualikum...

Sungguh tak indah hari Isnin...

Cermin mata tertinggal kat umah... Saya hidup dalam kerabunan hari ini... sungguh tak selesa..

Pastuh, access card plak tertinggal... errr.. nih lagi haru.. so saya dok diam-diam kat ofis ari nih..takder access card... malas nak pinjam orang nyer access card...

Saya lapar... tapi tak tau nak makan aper... tekak rasa nak makan apam balik..tapi kedai apam balik tak bukak..huwaa...


Friday, July 01, 2011

:: Hari Jumaat... ::


Assalamualaikum...

Hari ini CE di landa sakit perut.... dari semalam lagi... semalam tak makan nasik... perut rasa tak sedap...tapi mengada-ngada nak makan laksa arawak... sudahnya perut rasa cam nak terburai ari nih...

Bercakap pasal Laksa Sarawak... semalam pegi makan kat Dapur Sarawak lagi... CE makan laksa sarawak...asben pon makan laksa sarawak gak..tapi BIG! mak aih...dua kali ganda mangkuk laksa CE... hmm... nampak cam tak abis jer..tapi... asben makan LICIN! dengan kuah sekali licin... WoW! tapi laksa sarawak kat Dapur Sarawak memang sedap...rasa original recipe..ehehe... perencah laksa sarawak haji manan! ehe..

Esok nak gi kenduri...majlis resepsi Cik Wahida.... hmm.. penih dah nih..takder baju dah nak pakai... dilema CE sekarang nih... Baju kurung CE semua dah kena tolak ke tepi..kebaya pandang sipi-sipi jer... sadis.. lagi sadis bila pikir balilk baju2 CE yang hilang kena kebas pencuri keparat masa mula2 CE pindah KL dulu..hangin satu badan... bertaun-taun kumpul baju..lesap gitu jerr... dah la semua baju2 stok pakai time raya or kenduri jer plak tuh..heee...GERAM!! sampai sekarang geram tak habis-habis lagi.. kalo jupe orang tuh... "ada ku tereka ku muka ko sia" bak kata Kak Lehot... aish...

Ok la.. entry sakit teiba bertukar jadi entry geram plak...

Chow chin chow..