Friday, December 21, 2012

:: Damba Kasih - IN-TEAM ::

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu
Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan 
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..

Tuesday, December 18, 2012

:: Ho Chi Minh Aku Datang ::

Chewah... 

Tak sabar nih nak g Vietnam lagi... 

Kali nih pergi dengan kengkawan plak.. Kengkawan sama kelas dulu... DBQ 2000, UTM

Alhamdulillah.. dah lebih 10 tahun kenal dan sampai sekarang masih berkawan... 

Semenjak dua menjak kebelakangan nih.. Group DBQ2000 dah makin aktif buat aktiviti... rasanya 2012 paling banyak aktiviti.. tahun-tahun sebelum nih buat Majlis Iftar jer.. 2012 dah maju sikit.. 

Aktiviti awal 2012, Jalan-jalan ke Utara sempena majlis wedding Farouk.. Penang, Kedah terus ke Hatyai.. 

Pastuh tak ingat bulan berapa, pegi Pangkor plak.. bertambah kengkawan yang join pergi Pangkor..

Lepas raya arituh.. melepak-lepak di A'Famosa Resort, sewa Villa dok beramai-ramai sempena wedding Digun & Alin.. 

Dalam masing-masing busy dengan life masing-masing, diaorang nih sempat la pulak planning pergi Vietnam... January 2013... dan semakin ramai yang join!! Lebih 20 orang rombongan Cik Kiah ke Vietnam... 

Tak sabar nyerrrr... Shopping!!!!

:: Demam 'Fish & Chip' ::

Assalam... 

Gud Morning... :)

Sekarang nih kat ofis sangat-sangat tak sibuk.. contractor belum submit claim..so, aku goyang kaki la dulu... hmm.. goyang-goyang jari.. update blog.. 

Sejak minggu lepas.. napsu nak makan 'Fish & Chip' jer.. tak kira la lunch ker dinner ker.. nak 'Fish & Chip' jugak... semua tempat makan aku order 'Fish & Chip'.. 

kat Senotria, Uptown KD, Jalan Ipoh, Beragas Sri Damansara, sampai kat Yik Mun Tanjung Malim pon aku order 'Fish Steak' sebab takder Fish & Chip.. ala-ala jugak la.. 

dan semalam 'Fish & Chip' paling sedap, hubby beli dekat Selayang..tak tau kedai aper.. sedap.. siap letak cheese lagi.. pastuh ada black-pepper gravy.. serius sedap! 

Malam ni tak tau 'Fish & Chip' mana plak.. bergantung kepada keberadaan lokasi Encik Hubby sewaktu dia call cakap dah nak balik... ;) 

Fish Steak @ Yik Mun Tanjung Malim

Monday, December 17, 2012

:: Big Bad Wolf ::

Hola..

Sekarang nih tengah demam melayan Encik Serigala i.e. Big Bad Wolf... konpem korang semua tau apa itu Big Bad Wolf kan...

So far aku baru pegi 2 kali.. 1st time Ahad lepas (9 Dec) the kali kedua Sabtu lepas..

1st time pegi dengan Encik Hubby... masa sangat limited.. hubby nak kena masuk office.. huh? Masuk office ujung minggu? hmm.. itulah hakikat idup saya nih... ahaha..

2 jam memang tak sempat nak meninjau-ninjau segala apa yang ada.. sambar apa saja yang nampak menarik.. dan misi mencari buku-buku yang kawan aku kirim... 5 jer yang berjaya aku cari..

Sebab tak puas ati, aku pergi lagi Sabtu lepas.. sebelum kol 9 pagi aku dah sampai.. mengheret sekali lagi beg troli biru aku... kali nih pergi sorang-sorang... mula-mula ingat nak drive jer..(konon-konon tau jalan nak ke Mines tuh.. ahaha).. Hubby pun macam tak berapa confident aku nak drive sendiri.. last-last dia hantarkan... dari kol 9 sampai la kol 1 aku kat situ.. tak larat.. tumit kaki dah sakit giler.. beg biru pun dah penuh dah... Hubby datang ambik pukul 3.. huhu.. merayap la dulu kat The Mines..

Hmmm... still tak puas ati lagi sebenarnya... berhasrat nak pegi lagi..tapi..takut nak cakap kat hubby... kang tak pasal-pasal kena marah... ahahahhaha...

1st Round
 
 Saya punyer..

Ni Cik Leyla Kassim punyer...

Ni plak Hubby punyer....

Buku di atas only cost about RM320.00..murah giler...


2nd Round

Beg biru dah penuh.. dan masih di dalam kereta hubby... ahahaha... 

Untuk 2nd round, hanya RM235.00 

Dan ini, T-shirt.. bila aku pakai semalam, Hubby macam tak puas ati sebab tak belikan untuk dia jugak... ahahaha..oppss.. sorry... :P

:: Lawatan Pertama ke Empire Subang ::

Happy Monday!!

Assalamualaikum...

Cerita lawatan pertama lagi.. kali ni ke Empire Shopping Gallery, Subang pulak.. ahahaha...

Mimpi apa agaknya Encik Hubby ajak pergi Empire Subang semalam (Ahad).. nak makan katanya.. layankan jer la...

Dah sampai Empire Subang, pegi makan kat restoran Belanga... ooo.. rupanya Encik Hubby nak makan Laksam...

Memandangkan ni lawatan pertama, aku pon amik kesempatan untuk survey.. ahaha.. survey la sangat... window shopping jer.. jamu-jamu mata...

Dan seperti biasa.. Encik Hubby pulak yang shopping.. jumpa kedai nama 'Dude & Duchess'.. Nampak exclusive..design pun cantik dan 'rare' tapi harga berpatutan.. nak-nak pulak nampak ada sale 70%... lagi la laju laki aku tuh... ehehe... ok..lepas nih boleh shopping lagi kat Empire Subang... *wink* ...

Aku ada berkenan satu kedai tuh.. sebab ada jual satu baju peplum lace.. tapi di sebabkan 'orang kedai' yang tak berapa nak mesra alam + muka cari gaduh... cancel aku nak beli... terbantut mood shopping aku... adoi la... datang bulan kot... hmm.. mungkin aku kena datang hari lain.. time 'orang kedai' tu tak datang bulan... ehehe... alasan lagi untuk datang Empire Subang... *wink*

Ok la.. tak larat nak citer banyak...

Sekian... :)


Monday, December 10, 2012

:: Siapa kita untuk mengukur keihklasan mereka ::

Assalamualikum..

Terdetik hati nak update blog nih.. tak nak cakap banyak pun.. sekadar coretan untuk diri sendiri..

Di usia penghujung 30 tahun ini, aku macam baru terbangun dari mimpi.. mula ambil tahu tentang krisis di Palestine - Israel.. Jika sebelum ini aku umpama orang celik yang buta hati.. melihat hanya dengan mata tetapi tidak dengan mata hati... Aku mula banyakkan pembacaan tentang apa sebenarnya yang terjadi.. mula ambil peduli dengan setiap perkembangan di tanah suci Palestine...

Perang 8 hari itu telah membuka hati aku... masyaAllah.. melihat anak-anak kecil kehilangan ibubapa.. melihat anak-anak yang tercedera tapi masih mampu tersenyum.. SubhanAllah.. kuatnya hati mereka.. Ya Allah, Kau lindungilah mereka.. kuatkan hati mereka.. kuatkan keimanan mereka.. Aamiin..

Di Facebook, rancak isu Palestine-Israel di perkatakan. Lebih-lebih lagi bila kalangan selebriti menyertai Misi Solidariti Gaza anjuran badan-badan NGO..

Setiap hari ada saja update daripada peserta MSG nih.. aku like fanpage Heliza Helmi semata-mata untuk mengikuti perkembangan mereka di sana. Aku subscribe Farah Adeeba, aku like Afdlin Shauki.. Aku suka tengok gambar-gambar yang diaorang update.. status-status tentang Gaza dan penduduk Gaza.. Aku tabik mereka semua...bukan sahaja selebriti2 ini tetapi semua yang menyertai misi ke Gaza. Mereka sangat berani. PErlu diingatkan di sini bahawa mereka pergi dengan BIAYA SENDIRI. Bukan dengan duit-duit derma melalui Aman Palestin mahupun Aqsa Syarif.

Dari komen-komen di FB, ada yang mempertikaikan keikhlasan mereka yang menyertai misi ke Gaza ini. Nak mencari publisiti la, macam pegi melancong la (bila ada foto yang mempamerkan wajah ceria peserta misi ini), seronok nak pergi tempat orang berperang... dan macam-macam lagi..

Siapa kita untuk menilai keikhlasan niat mereka ? Tidak salah jika ada sedikit perasaan gembira dan seronok di hati mereka.. kerana tidak semua orang berpeluang untuk menjejak kaki mereka ke sana. Berjumpa sendiri dengan penduduk-penduduk di sana. Berkongsi rasa dengan warga Palestine. Sekurang-kurangnya mereka ada keberanian dan rezeki memihak kepada mereka untuk berada di sana. Wajar untuk mereka merasa sedikit perasaan gembira untuk dikongsikan dengan kita-kita nih... aku risau pulak kalau ada antara mereka nih post gambar nangis, muncul pulak komen kata mereka ni 'berlakon'.. MasyaAllah...

Ada baiknya kita melihat dulu niat hati kita sebelum kita mempertikaikan niat orang lain... Ikhlas itu rahsia Allah.. kita sendiri tidak pernah tahu samaada kita sendiri ni ikhlas ke tidak... jadi, tidak wajar untuk kita mempertikaikan keihlasan orang lain. Hidup jangan terlalu berprasangka buruk.. :)

Sekian.

FREE PALESTINE, SAVE GAZA