Friday, February 27, 2015

Fahri Jalan - Jalan : Taman Burung Melaka

Hola!

Sempena cuti Tahun Baru Cina baru - baru ni, kami bawak Fahri pergi tengok burung. 

Saje je google 'Taman Burung Melaka'.. ehhh.. ada rupanya.. 

Maka, berpagi-pagian lah kami tiga beranak ke Ayer Keroh Melaka dengan sangat kompiden nya... 

Masuk tol Ayer Keroh, dengan kompidennya lagi terus menonong ke Zoo Melaka sebab tengok kat blog dia kata dekat dengan Zoo Melaka. Sebab tak jumpa sebarang signboard Taman Burung atau Bird Park, tanya la pakcik RELA yang jaga zoo.. malangnya pakcik tu pun tak tau kat mana Taman Burung Melaka..

Eh? takkan orang Melaka pun tak tau kat mana Taman Burung Melaka? Pelik sedikit di situ... ehehe

Patah Balik, tanya pulak budak jaga parking kat Taman Buaya... Jalan depan sikit katanya...

Jalan lagi kedepan.. masuk simpang ke Taman Rama-rama.. kaedah cuba jaya... tak jumpa jugak.. tanya lagi orang kat situ.. 

Masuk kat Melaka Wonderland katanya... 

Hmm... Melaka Wonderland kami tak tau kat mana... padahal dah lalu tadi.. tak perasan... ahahaha.. 

Patah balik sekali lagi.. kali ni tengok signboard betul-betul.. nampak la sebelah kanan ada simpang ke Melaka Wonderland.. Dah masuk simpang baru la nampak banting Melaka Bird Park kat tepi jalan... dengan ketakpastian arah, jumpa jugak la Taman Burung nyer.... 


Fahri syok la tengok bird... 


Mummy.. mummy.. ada fish la... 

Comlenyer burung-burung nih... 

Acah-acah berani jer dua beranak nih.... ehehe


Overall, ok la. Kecik je tempatnya. Konsep sangkar terbuka.. boleh la Fahri main kejar-kejar dengan bird..

Untuk kami nih.. seronok la jugak.. bagi burung makan... kejar-kejar burung... ahahaha

Nak menghiburkan hati si kecik yang suka sangat tengok bird..



Temubual Adenan Satem Ketua Menteri Sarawak bersama RTM

Nah..

Sapa belom nangga riya.. sila2 jak...





p/s : Nang sempoi CM mekorg toh eh...

Wednesday, February 18, 2015

Novel ke Layar Perak : Tombiruo - Penunggu Rimba

Hola!

Kepada peminat Novelis Thriller Malaysia - Ramlee Awang Mushid (RAM), mesti dah tau yang novel karya beliau iaitu Tombiruo bakal ke layar perak. Tuan direktornya, Saudara Nasir Jani.

Sebagai salah seorang peminat karya-karja RAM ini, aku juga sangat teruja! Tak sabar nak tunggu filem Tombiruo ni keluar. Lebih teruja nak tau siapakah yang akan memegang watak utama iaitu Ejim si Tombiruo:Penungg Rimba, Amiruddin dan juga Wan Suraya.

Sekarang ni masih dalam proses pemilihan pelakon. Harap-harap pelakon yang di pilih menepati kriteria-kriteria seperti di dalam novel. Dan yang lebih penting, mampu untuk menjiwai watak sebaik mungkin.

Yang menjadi tumpuan utama tentulah watak Ejim si Tombiruo : Penunggu Hutan yang menurut tuan direktornya Nasir Jani, kriteria yang perlu ada untuk memgang watak Ejim mestilah seorang ‘fighter’, berbadan sasa dan tahan lasak. Karakter dia dalam cerita ini tidak banyak cakap tetapi kelelakian itu mesti ada sebagai seorang ‘fighter’ (sumber Sinar Harian) 

Tombiruo membawa maksud hantu di dalam bahasa Kadazan Dusun dan novel Tobiruo ini berkisar tentang seorang lelaki yang membesar di hutan setelah dibuang keluarga pada waktu kecil kerana dianggap membawa sial. Hikayat Tombiruo ini di kisahkan dalam Trilogy Tombiruo iaitu  Tombiruo, Semangat Hutan, dan Tombiruo Terakhir.

Secara peribadi, kisah Tombiruo ni adalah antara kisah karya RAM yang melekat di otak aku selepas si Sunan Lelaki Berduka Dari Tanah Rencong (chewahhhhh). 

Sejak dah 'tua' ni, pemilihan bahan bacaan novel aku sangat terhad. Hanya beberapa hmm.. macam sorang dua je penulis yang tersenarai dalam senarai penulis yang novelnya aku tunggu. Ramlee Awang Murhid ni salah seorang daripadanya. 

Hampir semua (mungkin semua) novel RAM aku dah baca . Aku suka sebab novel RAM ni lain daripada yang lain bukan macam novel lain yang berlambak kat pasaran yang tajuknya ntah apa tuh.. ehehehe... 

Panjanglah pulak ceritanya.. sekejap ayat rojak sekejap ayat baku.. 

Sekianlah!


Tuesday, February 17, 2015

Ngerechoan Aku : Badan Berbawu

Adoh.. rasa nak leput sa nyawa... senak rasa idong ku encium bawu tengik eh..

Sori la.. aritok aku mok ngerecho.. mun sik paham, sikboh jak baca...

Segal bawu nyaman gilak alu aku sikpat nak fokus molah kerja..

Udah duak igek air purifier di floor aku tok agik juak sik pat melawan bawu 'nyaman' gilak gia..

Alu penin sa palak ku eh...

Ingat tek mun idong sumbat bawu sik tembus.. tembus juak!!!!

Adohhhh....

Please la... ko dah tauk badan ko ada masalah bau.. polah la sesuatu...

Sekian ngerechoan aku... sik pat ngerecho panjang.. nyawa angol!

Chow

Monday, February 16, 2015

Kisah Fahri : Tengok Bola

Hola!

Sabtu lepas, entah angin dari mana daddy Fahri nak tengok bola kat stadium.. kena pulak JDT vs PRDM kat Stadium Shah Alam..

Mula-mula dia cam ajak-ajak ayam si Fahri, rupanya ajak betul-betul.. eh? haruslah mummy pergi jugak kan? Haaa... dalam sejarah aku pegi tengok bola kat stadium... sebab dady Fahri beria ajak.. maka, kami pun layan kan je la... ehehehe

Budak 1st time tengok bola.... 


Bila Fahri tengok bola!

Hah.. kejar Fahri sama penat dengan pemain kat padang kejar bola... ahahahaha



Sekian.

Wednesday, February 11, 2015

Kisah Fahri : Ragam pagi - pagi

Hola.

Sejak kembali berkerja, rutin sangat mencabar.. ahaha.. mencabar lah sangat kan.. 

2 bulan kerja kat Kota Damansara, masih boleh nak lengah-lengah masa. Lepas dah kerja balik kat KL atau lebih spesifik lagi kerja kat Sentul, dah tak boleh main-main dah. Kalau alarm berbunyi pukul 5.30 pagi, sila la jangan buat-buat aksi 5 minit. Memang membawa ke 30 minit sebab next alarm adalah pukul 6 pagi. 

Paling lambat boleh keluar rumah ialah pukul 7.10 pagi. Lebih daripada tu memang 'Jem, mu tunggu aku datang' la... huhuhu

Untuk mencapai cut-off time tuh, kena bersilat dulu dengan Ahmad Fahri Adha B Mohd Najib. 

Peel si kecik ni bila bangun pagi mesti nak nangis cari mummy. So, pagi-pagi bila alarm daddy berbunyi iaitu suara tangisan Fahri, daddy la yang nak kena layan Fahri. Selalunya Fahri akan berhenti nangis bila daddy pujuk. Layan Dibo tak pun layan Hi-5. Tapi semenjak dua menjak ni, Fahri lebih memilih untuk merengek-rengek mintak perhatian. 

Tak layan kesian... di layan lambat la jawabnya.. tapi layan jugak.. biar la lambat.. asalkan Fahri bahagia... cheewahhh... 

Bila lagi nak layan anak, ye tak? Pagi-pagi yang tak berapa nak menyempat. Petang balik dah nak maghrib baru sampai rumah. Fahri pun dah penat seharian kat nursery. Jumpa mummy je terus nak 'nono' (bahasa Fahri utk bf).. dah layan nono terus la lelap.. tak sempat nak gomol-gomol pun.. 

Pagi tadi, macam biasa Fahri merengek-rengek nak mummy layan. Demi anak, layankan aje la Fahri nak menyusu. Di tambah rasa bersalah sebab tak berjaya pam susu banyak... huwaa.. kesian Fahri.. 
Sambil menyusu, aku cakap-cakap dengan Fahri. Pujuk-pujuk dia. Puji-puji sikit. Mengayat la kiranya. Lepas tu aku cuba cakap 'dah'. Terus Fahri lepas dan nak turun dari katil. Wow. Terkejut aku. Selalunya, bila aku cakap 'dah' , mula la dia nak melalak sakan. 

Nampaknya ayat-ayat cinta aku berjaya pujuk Fahri. Alhamdulillah. Kenalah selalu diamalkan pendekatan psychology nih.

Moral of the story... walaupun baby lagi (baby ke? ahaha) dia paham apa kita cakap. Baik yang kita cakap, baik lah penerimaan dia. Maka itu, bercakaplah dengan anak-anak kita dengan bahasa yang elok-elok dan molek-molek sahaja. Elakkan menggunakan perkataan yang tidak baik dan kasar. Bukan sahaja perkataan kita sahaja yang harus di jaga, perbuatan kita pun sama jugak. Sebagai role model kepada anak, mak bapak kena la menunjukkan contoh yang baik kepada anak. Kalau kau nak anak kau jadi baik, kau kena la jadi baik. Kalau kau nak anak kau jaga solat, kau kena la jaga solat kau... untuk memberikan yang terbaik, kenalah jadi yang terbaik.. InsyaAllah.. 



Fahri kat nursery...

Note to myself: sebagai manusia, kita memang sangat jauh dari sifat SEMPURNA.. pun begitu, berusahalah untuk menjadi contoh tauladan yang baik kepada anak-anak.