Thursday, April 14, 2011

:: Kelas Kek Lapis ::

Assalam...

Last 2 weeks... 2011-APRIL-02... Cik emmie ada pergi kelas Kek Lapis... Cikgu nyer kawan CE sendiri.. kawan CE time skolah dowlu... otai kek lapis nih!!! Tuh yang nak belajar ngan dia.. Lagipun, dah kenal..senang sket nak blajar...

Satu kelas 3 orang jer...

Disebabkan allergy & migrain yang saling melawat... baru sekarang CE sempat nak share apa yang CE belajar...

Jom...layan gambar-gambar nih... tak banyak pun... ye la... khusyuk belajar..mana semapt nak amik gambar... kang terbakar plak Kek Lapis CE... ahahaha

sebelum apa..sediakan bahan-bahan dulu ye puan-puan....

bekas besar: telur yang telah dipukul bersama gula & mentega sehingga kembang..
bekas kecik : plum & milk yang dah di blend

mula melapis oleh cik zana

Cik Affa plak cuba bakat...

meratakan adunan di dalam loyang....

masa untuk Kek Lapis pattern... make sure pembaris & pisau anda bersih!!

Lepas dah potong...

Try susun dulu sebelum di gam dengan jem...

dah betul-betul confident..baru masukkan dalam loyang dan di gam

Sebiji kek lapis yang dah siap di 'gam'..sedia untuk balik!! esok baru boleh potong...

Kek Lapis Plum & Kek Lapis Choc Walnut...
Share2 sorang sikit.... ;)

Dah cukup semalam... CE dah potong Kek Lapis Kincir Angin CE... ahahhahaha....


9-5 yang fun bagi CE...selain dapat belajar teknik-teknik buat kek lapis yang CE selama ni main belasah jer... CE bleh gather2 ngan ex-schoolmate CE... Cik Affa & Cik Paspa si otai Kek Lapis....ehehe

Sekian!!!

6 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

wowwiiieee!!!
pasni bleh niaga plak la emi ;)

~emmie~ said...

nad.. ahahaha.... kena prektis lagi nih... blom menjadi sgt... eehehe...

mELna said...

Kacak juak Kak Emmie. Macam ya duhal cara polah kek lapis susun2. ehehe

~emmie~ said...

ahaha...kmk bok tauk juak mel..penin juak mok surohnya jadi pattern...berpusin2 jak palak... ehehe

♥ solehah ♥ said...

oo..polah cgek2 dlok ka??kkya bok melapis2..??hee :)

~emmie~ said...

solehah... aok.. polah lapis nok pattern dolok, dh potong.. baruk di gam & di lapis agik atas nya... ehehe..