Thursday, August 27, 2015

Kisah Kami : Selamat Tinggal Kota Metropolitan

Assalam...

InsyaAllah.. kurang dari 3 bulan kami akan meninggalkan kehidupan di kota metropolitan ini..

Mahu mencuba nasib di Sarawak tanah tumpah darahku...

Ajakan encik suami yang pada mulanya aku timbang sebagai main-main rupa-rupanya SERIUS!

Macam tak percaya..

"Kita balik duduk kat Kuching"

"Lepas raya awak resign"

Terkedu sekejap..

"Erk... "

Tapi tulah perancangan nya...

Aku pun dah resign lepas raya ari tuh..

Perasaan aku?

Entah... 

Gembira - sebab dapat balik Kuching.. dekat denga keluarga.. yahooooo!!!

Keliru - sejak aku membuat keputusan untuk berkahwin dengan encik suami 5 tahun lalu aku dah bersedia dan redha untuk hidup jauh.. hidup sendiri.. aku dah set dalam kepala otak aku yang aku akan membina keluarga kat sini, berumah kat sini, dan aku tak pernah sandarkan harapan untuk menetap di Kuching.. aku dah mula sebati dengan jiwa kental setiap kali nak wave goodbye kat familly aku.. aku dah bersedia untuk semua itu sejak 5 tahun yang lalu.. Di saat aku dah mula pasrah dengan susah senang hidup kat kota metropolitan nih, encik suami ajak balik Kuching.. aku jadi keliru... tak percaya... mimpi ke aku ni???       

Takut - takut satu hari nanti encik suami ajak balik sini semula... ke aku perlu bersedia untuk kemungkinan tu? Yelah.. keluarga encik suami semua kat sini kat semenanjung ni.. tambah lagi dia satu-satu nya anak lelaki.. takut jugak dengan sok-sek-sok-sek mulut orang.. takut jugak dengan label queen control.. ye la.. mesti org ingat aku yang pujuk rayu encik suami untuk pindah kuching meninggalkan keluarga dan sanak saudara dia kat Tanah Melayu nih.. ngeeee~

Hmm... apa-apa pun buat masa sekarang aku malas nak pikir !!! 

Jom packing!!! Huaaaa.... 

Tuesday, June 16, 2015

Thorwback: Usaha untuk mendapatkan zuriat


Assalamualikum...

Salam Syaaban.. 

Hari ni aku nak kongsi sedikit al-kisah sebelum kehadiran Ahmad Fahri Adha... cerita biasa je.. ehehe

Selepas berkahwin tahun 2010, aku yang kononnya naif, berfikiran bahawa bila dah kahwin kebarangkalian untuk dapat anak itu adalah sangat tinggi.. tapi... selepas 6 bulan, masih belum menampakkan hasil.. 

Aku cuba untuk positif.. patutla orang kata anak tu rezeki Allah.. baru aku faham.. andai bukan rezeki.. memang tak kan dapat.. berusahalah macam mana pun..tapi jangan la sampai berhenti berusaha.. 

Masuk tahun pertama, orang dah mula tanya-tanya.. stress dah mula singgah kat situ.. berusaha bersikap tenang... silap nya disini ialah bila tidak membincangkan masalah ini secara terbuka dengan Encik Suami.... Encik Suami nampak macam tak kisah... tapi.. dalam hati dia aku tak pernah tau.. dia pun bukan jenis yang nak bercerita sangat masalah dia atau apa ada dalam hati dia.. tapi akhirnya kitorang discuss jugak... 

Aku mula ambik langkah serius untuk menangi masalah nih.. 

Langkah pertama yang aku ambil dengan harapan membuahkan hasil ialah...

STOP pengambilan dua jenis benda nih

1. Minuman berkarbonat aka AIR GAS memandangkan aku adalah peminat tegar Pepsi 
2. Segala jenis tok nenek FAST FOOD... terutama sekali McDonald... 

Keputusan meninggalkan Pepsi dan McD serta yang sewaktu dengannya secara istiqomah tidaklah terlalu sukar bila azam tu lebih kuat.. ok..tipu.. ahaha.. semangat kena kuat.. lagipun tak mati pun tak makan semua tuh.. walaupun kadang2 rindu dengan kesedapan air Pepsi dan keenakan ayam McD.. ahahahaha

Langkah kedua.. PENGHARAMAN ASAP ROKOK di dalam rumah.. Encik Suami sila mengasap kat luar ye... 

Langkah ketiga.. buat pemeriksaan dengan doktor... aku pergi check dekat klinik biasa je.. sepupu aku recommend... jumpa la 2 ketul cyst bersaiz 3cm... tapi doc kat tu bukan lah faktor... tapi tu adalah punca senggugut.. ok fine.. 

Langkah keempat, kenali KITARAN HAID... ok..bab nih aku memang sangat tidak ambil tahu... aku tak pernah catat pun bila hari pertama haid. Untuk TTC, sangat penting untuk tahu kitaran haid nih... normal ke tak.. biasa ke.. berapa hari kitaran tuh..  penting untuk tahu bila hari subur... 

Seterusnya.. pengambilan ASID FOLIC secara serius.. bunyik macam serius sangattt.. sebijik sehari je pon.. 

Langkah-langkah seterusnya.. aku hentam je apa-apa method yang siapa-siapa sahaja recommend... try an error kaedahnye... produk2 yang aku yakin tak memudarat kan aku try je.. ada yang aku beli, ada yang kawan-kawan kasi try, ada jugak sharing is caring dengan sepupu aku yang masa tuh tengah TTC jugak... and my husband bought me a set of Premium Beautiful... ahahahaha.. sekarang dah jadi khazanah duduk dalam almari... ngeeee...

Tak lupa juga misi cari tukang URUT... haa.. yang nih memang rezeki aku jumpa makcik tukang urut yang superb... sebelum nih, ada jugak dapat recommendation beberapa orang tukang urut, tapi ada je halangan nak pegi try.. yang nih, Allah mudahkan aku untuk berurusan... aku pergi 2 kali je.. sekali aku pergi dengan sepupu aku. Dia yang recommend pon.. ehehe.. makcik tu kata rahim aku ada tersenget sikit ke kanan..puncanya urat kaki kanan aku menegang menyebabkan rahim aku terikut sekali.. sebab tu jugak punca tumit aku selalu sakit... selepas sesi berurut tu, terasa jugak perubahan.. 

Sekali mana cukup.. banyak lagi urat-urat yang nak dibetulkan... kali kedua aku heret Encik Suami sekali walaupun dia memang teragak-agak nak ikut... aku paksakan jugak... oppss... Encik suami berurut dengan suami makcik urut  nih.. suami isteri tukang urut... ehehe... 

Yang paling PENTING sekali.. DOA..

Usaha tanpa DOA pun akan jadi sia-sia... kerana DIA tempat kita meminta.. kerana DIA yang akan berhak ke atas setiap rezeki kita.. 

Perbaiki hubungan dengan ALLAH... solat TAUBAT.. kita tak pernah tahu mungkin ada dosa-dosa kita yang menjadi penyebab Allah tangguh rezeki kita... dan penangguhan rezeki ini juga adalah satu cara Allah nak uji kita.. maka.. berSABARlah... 

Setiap kali lepas solat, dua doa nih aku jadikan amalan.. selain mengamalkan zikir Ya Musawwir... 




Surah Al-Imran Ayat 38
“Wahai Tuhanku ! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa”



Surah Al-Anbiya Ayat 89
WahaiTuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkau jua sebaik-baik yang mewarisi”



Lagi satu... banyakkan bersedekah.. sesungguhnya sedekah itu adalah pintu REZEKI.. insyaAllah... 

Akhir sekali... YAKIN dengan rezeki ALLAH.. yakin pasti bahawa Allah lebih tahu bila waktu dan saat yang sesuai untuk dia berikan apa yang kita hajati.... 

Kepada yang sedang berusaha, kuatkan hati... 

Aku pun tengah berusaha jugak... mudah-mudahan ada lagi rezeki dari Allah untuk aku dan Encik Suami... 

Sekian... 

Wednesday, March 25, 2015

5 sebelum 5 : Sakit

Hola

Hilang gastrik datang pulak kegatalan yang melampau.

Dalam seminggu dua kali melawat doktor.

Nasib baik belum GST .. ahahaha

Sekali sebab gastrik. Dua minggu lepas datang angin tak selera makan. Dah makcik gastrik pun datang la melawat.. bagi pengajaran..

Gara-gara gastrik , sapu la cream  konon nak hilangkan angin.. alah pulak.. amik kau... ni kali kedua kulit ku di siksa oleh krim itu.. mula-mula kena macam tak nak menyalahkan krim tersebut.. ni dah kali kedua, memang nak kena baling dalam tong sampah la jawabnya..

Doktor kata bukan allergy.. ada kemungkinan underneath skin infection... wutever la doktor.. janji doktor tak salah bagi ubat..

Hari ni hari ke 3 makan ubat-ubatan yang doktor tu kasi. Alhamdulillah dah beransur sembuh,

Seminggu berperang dengan rasa gatal-gatal, sangatlah terasa nikmat bila rasa gatal-gatal tu dah beransur hilang. Boleh la tidur lena sikit.

Bila sakit datang, ada beberapa perkara yang Allah tarik nikmatnya dari kita..

Salah satunya adalah rezeki...

Pengambilan ubat-ubatan dan gangguan emosi kerana sakit tu telah menyebabkan kuantiti EBM berkurangan. Sangat menyedihkan. InysaAllah, semoga Allah kembalikan rezeki Fahri. Tak banyak tapi cukup sudah memadai . Aamiin...

 (Gamab curi dari FB Gumtree Cottage)

Belanja satu gamba Fahri.. 
Lepas ni boleh la tolong mommy basuh pinggan ye.. ehehehe

Friday, March 13, 2015

Kisah Fahri : Mula belajar bercakap

Hola!

Salah satu siri kebahagiaan seorang ibu ialah bila si anak dah pandai panggil 'ibu', 'mama', 'umi' dan sewaktu dengannya.

Pertama kali mendengar Fahri memanggil 'Mommy' atau lebih tepat lagi ikut sebutan Fahri "MaMay", aku dah rasa bahagia sampai ke bintang.

Akhirnya! Berjaya jugak Fahri subut Mommy walaupun sedikit pelat. Selama ni Fahri pandai sebut Daddy je. Tapi aku tak ambik hati pun sebab aku dah bersedia secara mental yang anak akan sebut bapa dulu sebelum mak. Nenek aku dah cakap awal-awal.. tepat teori nenek aku.. ehehe

Semakin hari semakin banyak perkataan yang Fahri dah pandai sebut. Kalau sebelum ni dia pandai sebut satu suku kata je macam 'nak', 'dah', 'mam', 'dee' untuk daddy, 'bird', etc

Sekarang Fahri dah pandai sebut dua suku kata macam 'bubble', 'daddy', 'mommy', 'nanak' untuk tak nak, 'babang' untuk abang, etc

Dan Fahri dah mula belajar sebut nama dan kenal sepupu-sepupu dia.. 'Muna', 'Zara', 'Meera'....

Yeay!!

Thursday, March 12, 2015

Tired Thursday

Hola!

Mentally and physically tired!

Simptom2 tak larat tu dah ada..

2 bulan cuba menjadi gagah, dan nak terus jadi gagah sampai bila-bila..

Nak jadi macam 'supermom' seperti yang laki aku selalu label kan pada perempuan2 yang dia rasa hebat kat luar sana.. (dalam hati kecik ati jugak tapi buat bodo saje..uhuk uhuk.. )

Bila badan dah mula rasa gigil-gigil... kepala rasa berat.. hidung mula 'berlari'...

Dapat whatsapp pasal kerja pukul 3 pagi sangat tidak cool...

Aku perlukan MC....

tapi bukan hari ini...

K bai...

Monday, March 09, 2015

Bila mata menggedik-gedik

Hola!

Sangat tak suka bila mata menggedik-gedik..

Sangat tidak selesa..

Dah dua hari.. ingatkan hari ni dah hilang..

Punca?

Stress kah?  phase 1 & phase 2 salah grid..kena check balik measurement untuk structure works..... hmmm....

Terlebih coffee kah? pagi tadi minum 2 cawan premix coffee yang di gabungkan di dalam 1 cawan (2 paket premix coffee dlm 1 cawan)... makin teruk la jadinya...

Fatigue kah? Tido lambat bangun awal.. kualiti tido tahap sifar....

Banyak sangat berfikir kah? tak kan nak berhenti berfikir?

Ataupun orang tua-tua kata...

Nak nangis kah?

Nak jumpa orang jauh kah?

Nak dapat berita gembirakah...?

Oh! apa-apa saja lah!!

Apa-apa pun kejadiannya... ini sangat tidak selesa.... Titik


Ubat segala penyakit....


Thursday, March 05, 2015

Bila adik aku perangai macam Juki

Hola...

Adik aku ni ha.. si Naim...
Dah sama macam perangai si Juki..
Juki mana?
Juki anak Bang Long...
Bang Long mana pulak?
Ala.. Aziz Iskandar...
Aziz Iskandar mana ni?
Anak Mak Jah la..
Tak kan tak tau...
Mak Jah citer Keluarga Iskandar...
ehehehe...

Haa.. Naim ni la..
Perangai dah macam si Juki...
Dompet bersepah - sepah...
Hari tu tertinggal dalam kereta adik ipar aku..
Adik ipar aku n wife dia iaitu adik aku Adeng dah otw balik Seremban
Nasib la belum jauh..
Sempat la nak kejar...

Ni bukan kali pertama
Dah banyak kali dah.. tertinggal dompet..
Pernah sekali tertinggal dalam kereta aku..
Dia nak daftar UiTM masa tu..
Tak kuasa aku nak patah balik..
Pepandai ko la...  ahahaha

Nak kena belajar dengan Mak Jah ni macam mana nak bagi pengajaran kat Naim ni...
Hishhh...

Friday, February 27, 2015

Fahri Jalan - Jalan : Taman Burung Melaka

Hola!

Sempena cuti Tahun Baru Cina baru - baru ni, kami bawak Fahri pergi tengok burung. 

Saje je google 'Taman Burung Melaka'.. ehhh.. ada rupanya.. 

Maka, berpagi-pagian lah kami tiga beranak ke Ayer Keroh Melaka dengan sangat kompiden nya... 

Masuk tol Ayer Keroh, dengan kompidennya lagi terus menonong ke Zoo Melaka sebab tengok kat blog dia kata dekat dengan Zoo Melaka. Sebab tak jumpa sebarang signboard Taman Burung atau Bird Park, tanya la pakcik RELA yang jaga zoo.. malangnya pakcik tu pun tak tau kat mana Taman Burung Melaka..

Eh? takkan orang Melaka pun tak tau kat mana Taman Burung Melaka? Pelik sedikit di situ... ehehe

Patah Balik, tanya pulak budak jaga parking kat Taman Buaya... Jalan depan sikit katanya...

Jalan lagi kedepan.. masuk simpang ke Taman Rama-rama.. kaedah cuba jaya... tak jumpa jugak.. tanya lagi orang kat situ.. 

Masuk kat Melaka Wonderland katanya... 

Hmm... Melaka Wonderland kami tak tau kat mana... padahal dah lalu tadi.. tak perasan... ahahaha.. 

Patah balik sekali lagi.. kali ni tengok signboard betul-betul.. nampak la sebelah kanan ada simpang ke Melaka Wonderland.. Dah masuk simpang baru la nampak banting Melaka Bird Park kat tepi jalan... dengan ketakpastian arah, jumpa jugak la Taman Burung nyer.... 


Fahri syok la tengok bird... 


Mummy.. mummy.. ada fish la... 

Comlenyer burung-burung nih... 

Acah-acah berani jer dua beranak nih.... ehehe


Overall, ok la. Kecik je tempatnya. Konsep sangkar terbuka.. boleh la Fahri main kejar-kejar dengan bird..

Untuk kami nih.. seronok la jugak.. bagi burung makan... kejar-kejar burung... ahahaha

Nak menghiburkan hati si kecik yang suka sangat tengok bird..



Temubual Adenan Satem Ketua Menteri Sarawak bersama RTM

Nah..

Sapa belom nangga riya.. sila2 jak...





p/s : Nang sempoi CM mekorg toh eh...

Wednesday, February 18, 2015

Novel ke Layar Perak : Tombiruo - Penunggu Rimba

Hola!

Kepada peminat Novelis Thriller Malaysia - Ramlee Awang Mushid (RAM), mesti dah tau yang novel karya beliau iaitu Tombiruo bakal ke layar perak. Tuan direktornya, Saudara Nasir Jani.

Sebagai salah seorang peminat karya-karja RAM ini, aku juga sangat teruja! Tak sabar nak tunggu filem Tombiruo ni keluar. Lebih teruja nak tau siapakah yang akan memegang watak utama iaitu Ejim si Tombiruo:Penungg Rimba, Amiruddin dan juga Wan Suraya.

Sekarang ni masih dalam proses pemilihan pelakon. Harap-harap pelakon yang di pilih menepati kriteria-kriteria seperti di dalam novel. Dan yang lebih penting, mampu untuk menjiwai watak sebaik mungkin.

Yang menjadi tumpuan utama tentulah watak Ejim si Tombiruo : Penunggu Hutan yang menurut tuan direktornya Nasir Jani, kriteria yang perlu ada untuk memgang watak Ejim mestilah seorang ‘fighter’, berbadan sasa dan tahan lasak. Karakter dia dalam cerita ini tidak banyak cakap tetapi kelelakian itu mesti ada sebagai seorang ‘fighter’ (sumber Sinar Harian) 

Tombiruo membawa maksud hantu di dalam bahasa Kadazan Dusun dan novel Tobiruo ini berkisar tentang seorang lelaki yang membesar di hutan setelah dibuang keluarga pada waktu kecil kerana dianggap membawa sial. Hikayat Tombiruo ini di kisahkan dalam Trilogy Tombiruo iaitu  Tombiruo, Semangat Hutan, dan Tombiruo Terakhir.

Secara peribadi, kisah Tombiruo ni adalah antara kisah karya RAM yang melekat di otak aku selepas si Sunan Lelaki Berduka Dari Tanah Rencong (chewahhhhh). 

Sejak dah 'tua' ni, pemilihan bahan bacaan novel aku sangat terhad. Hanya beberapa hmm.. macam sorang dua je penulis yang tersenarai dalam senarai penulis yang novelnya aku tunggu. Ramlee Awang Murhid ni salah seorang daripadanya. 

Hampir semua (mungkin semua) novel RAM aku dah baca . Aku suka sebab novel RAM ni lain daripada yang lain bukan macam novel lain yang berlambak kat pasaran yang tajuknya ntah apa tuh.. ehehehe... 

Panjanglah pulak ceritanya.. sekejap ayat rojak sekejap ayat baku.. 

Sekianlah!


Tuesday, February 17, 2015

Ngerechoan Aku : Badan Berbawu

Adoh.. rasa nak leput sa nyawa... senak rasa idong ku encium bawu tengik eh..

Sori la.. aritok aku mok ngerecho.. mun sik paham, sikboh jak baca...

Segal bawu nyaman gilak alu aku sikpat nak fokus molah kerja..

Udah duak igek air purifier di floor aku tok agik juak sik pat melawan bawu 'nyaman' gilak gia..

Alu penin sa palak ku eh...

Ingat tek mun idong sumbat bawu sik tembus.. tembus juak!!!!

Adohhhh....

Please la... ko dah tauk badan ko ada masalah bau.. polah la sesuatu...

Sekian ngerechoan aku... sik pat ngerecho panjang.. nyawa angol!

Chow

Monday, February 16, 2015

Kisah Fahri : Tengok Bola

Hola!

Sabtu lepas, entah angin dari mana daddy Fahri nak tengok bola kat stadium.. kena pulak JDT vs PRDM kat Stadium Shah Alam..

Mula-mula dia cam ajak-ajak ayam si Fahri, rupanya ajak betul-betul.. eh? haruslah mummy pergi jugak kan? Haaa... dalam sejarah aku pegi tengok bola kat stadium... sebab dady Fahri beria ajak.. maka, kami pun layan kan je la... ehehehe

Budak 1st time tengok bola.... 


Bila Fahri tengok bola!

Hah.. kejar Fahri sama penat dengan pemain kat padang kejar bola... ahahahaha



Sekian.

Wednesday, February 11, 2015

Kisah Fahri : Ragam pagi - pagi

Hola.

Sejak kembali berkerja, rutin sangat mencabar.. ahaha.. mencabar lah sangat kan.. 

2 bulan kerja kat Kota Damansara, masih boleh nak lengah-lengah masa. Lepas dah kerja balik kat KL atau lebih spesifik lagi kerja kat Sentul, dah tak boleh main-main dah. Kalau alarm berbunyi pukul 5.30 pagi, sila la jangan buat-buat aksi 5 minit. Memang membawa ke 30 minit sebab next alarm adalah pukul 6 pagi. 

Paling lambat boleh keluar rumah ialah pukul 7.10 pagi. Lebih daripada tu memang 'Jem, mu tunggu aku datang' la... huhuhu

Untuk mencapai cut-off time tuh, kena bersilat dulu dengan Ahmad Fahri Adha B Mohd Najib. 

Peel si kecik ni bila bangun pagi mesti nak nangis cari mummy. So, pagi-pagi bila alarm daddy berbunyi iaitu suara tangisan Fahri, daddy la yang nak kena layan Fahri. Selalunya Fahri akan berhenti nangis bila daddy pujuk. Layan Dibo tak pun layan Hi-5. Tapi semenjak dua menjak ni, Fahri lebih memilih untuk merengek-rengek mintak perhatian. 

Tak layan kesian... di layan lambat la jawabnya.. tapi layan jugak.. biar la lambat.. asalkan Fahri bahagia... cheewahhh... 

Bila lagi nak layan anak, ye tak? Pagi-pagi yang tak berapa nak menyempat. Petang balik dah nak maghrib baru sampai rumah. Fahri pun dah penat seharian kat nursery. Jumpa mummy je terus nak 'nono' (bahasa Fahri utk bf).. dah layan nono terus la lelap.. tak sempat nak gomol-gomol pun.. 

Pagi tadi, macam biasa Fahri merengek-rengek nak mummy layan. Demi anak, layankan aje la Fahri nak menyusu. Di tambah rasa bersalah sebab tak berjaya pam susu banyak... huwaa.. kesian Fahri.. 
Sambil menyusu, aku cakap-cakap dengan Fahri. Pujuk-pujuk dia. Puji-puji sikit. Mengayat la kiranya. Lepas tu aku cuba cakap 'dah'. Terus Fahri lepas dan nak turun dari katil. Wow. Terkejut aku. Selalunya, bila aku cakap 'dah' , mula la dia nak melalak sakan. 

Nampaknya ayat-ayat cinta aku berjaya pujuk Fahri. Alhamdulillah. Kenalah selalu diamalkan pendekatan psychology nih.

Moral of the story... walaupun baby lagi (baby ke? ahaha) dia paham apa kita cakap. Baik yang kita cakap, baik lah penerimaan dia. Maka itu, bercakaplah dengan anak-anak kita dengan bahasa yang elok-elok dan molek-molek sahaja. Elakkan menggunakan perkataan yang tidak baik dan kasar. Bukan sahaja perkataan kita sahaja yang harus di jaga, perbuatan kita pun sama jugak. Sebagai role model kepada anak, mak bapak kena la menunjukkan contoh yang baik kepada anak. Kalau kau nak anak kau jadi baik, kau kena la jadi baik. Kalau kau nak anak kau jaga solat, kau kena la jaga solat kau... untuk memberikan yang terbaik, kenalah jadi yang terbaik.. InsyaAllah.. 



Fahri kat nursery...

Note to myself: sebagai manusia, kita memang sangat jauh dari sifat SEMPURNA.. pun begitu, berusahalah untuk menjadi contoh tauladan yang baik kepada anak-anak. 

Friday, January 23, 2015

KIsah Fahri : Redha itu Ikhlas...




Assalamualikum..

Salam Jumaat

Walaupun baru berusia Setahun 3 bulan... 
Fahri dah menunjukkan ciri-ciri yang aku namakan "Redha itu ikhlas"

Kerana ciri-ciri "Redha itu ikhlas" tu.. 
dah dua kali kena gigit kat nursery oleh budak yang sama... haishh..

Ni salah satu contoh... masa kat playground aritu.. 



Encik suami kata mungkin Fahri ikut perangai aku.. perangai 'malas nak ambik kesah'.. hah.. boleh?

Tapi aku rasa Fahri ambik  perangai daddy dia.. sebab daddy dia lagi la "malas nak ambik kesah" atau "malas nak cari pasal" kalau tengok mummy tengah mood swing... HAHAHA

Tak kisah la ikut siapa pun, semoga ciri-ciri "Redha itu ikhlas" yang di milik Fahri akan membawa kebaikan kepada Fahri.. 


Thursday, January 22, 2015

Kisah Fahri : Indoor Playground

Assalamualaikum...

Selamat pagi... 

Ahad lepas, sempena besday daddy a.k.a encik suami, kami bawa Fahri main dekat indoor playground di Ikano sebab daddy nak makan teppanyaki kat situ. Teppanyaki kat tempat lain tak sesedap kat Ikano.. haaa... demand tak demand laki aku kannn....

Ada dua playground kat situ... satu mahal, lagi satu murah... 

Yang mahal RM60 per entry.. main sampai lebam...

Yang murah RM12 per entry.. main sampai lebam jugak... 

Jadi, kami pilih la yang murah... ehehe

Tunggu besday Fahri nanti mummy belanja main kat playground mahal eh.. AHAHAHAHA

Saje je bawak Fahri main kat playground, nak tengok macam mana dia berinteraksi dengan segala apa yang ada kat playground tu . Sebab tu pilih indoor playground.. lebih sesuai untuk Fahri yang tengah excited nak berjalan dan berlari dan tak ramai orang. Senang nak pantau. 
Walaupun satu dua je mainan yang membuatkan Fahri teruja, mummy & daddy dah cukup happy dah.. tempat pun bajet je.. ehehe.. 



Mula - mula takut nak slide... dah try 2-3 kali baru berani.. ehehe


Geram nak ikut 'abang-abang panjat.... 


Dah makin berani.... weeee... 



Aksi perasan comel... ahahaha


 Lepas penat main, baru pegi makan... 
mummy & daddy makan teppanyaki..
Fahri makan 'nasi goreng jawa' homemade by mummy... 
kenapa nasi goreng jawa? sebab ada TEMPE! kihkihkih... 


Nasi goreng Jawa... ehehe


 Dah penat berlari, dah kenyang makan...
Pasrah jer duduk dalam stroller... 
Kalau tak... jangan harap la yer... ehehehe


Friday, January 16, 2015

Buat Dian...

Assalamualaikum Dian... 

Aku just nak cakap... aku rindu... 
Aku rindu senyuman kau..
Aku rindu nak merajuk dengan kau...
Aku rindu nak manja-manja dengan kau..
Aku rindu kau Dian... 

Dah 14 taun ko tinggalkan aku...
Dah 14 taun jugak aku tak pernah lupakan kau..
Aku masih rasa tak percaya kau dah pergi...
Setiap kali ingat kau, aku sedih...
Setiap kali teringat kau, aku terbayang senyuman kau.. 

Dian..
Jika Allah s.w.t mengizinkan aku punya ada perempuan..
Aku akan namakan dia Dian.. 
Aku dah khabarkan niat aku pada encik suami.. 
Dia suka nama Dian... :) 
Semoga ada rezeki kami untuk dapat Dian... 
Dian kami... 

Dian... 
Banyak aku nak bagitau kau..
Tapi tak terluah..
Kau baik-baik ye kat sana..
Semoga kau tenang..  
Kau jangan risau..
Bila aku rindu.. 
Aku akan sedekahkan Al-Fatihah untuk kau...
Salam sayang Dian.. 
Selamat beristirehat.. 

Thursday, January 15, 2015

Selamat Datang 2015

Assalamualaikum…

Tahun baru…
azam lama…
sebab tak pernah ada azam pun..
hidup tanpa ada azam baru setiap tahun tidak bermakna hidup tanpa hala tuju.. titik..

Tahun baru..
tempat kerja baru…
bukan baru la.. nama je baru tapi lama la jugak…
kembali ke Perunding PQS… dua bulan jer kat Signature Cabinet… selepas menimbangtara, balik semula ke PQS… so, di sini lah aku… berkhidmat untuk beberapa tahun lagi.. insyaAllah…

Dah memasuki minggu ke ke-3 (minggu ke-4

pada hakikatnya) bulan January 2015.

Cepat sangat masa berlalu. Macam kilat. Tak terasa dek kesibukan harian. Sejak kembali bergelar QS yang tak jadi nak pencen awal, memang terasa cepatnya masa berlalu. Keluar sebelum matahari terbit, sampai rumah selepas matahari terbenam. Tak sempat nak tengok matahari sambil fefeeling romantik waktu senja. Bak kata Encik Suamiku… ni baru ‘life in KL’… ahaahaha… nak tergelak pun ada aku dengar… poyo jer pakcik tu..

Teringat lagu Hazama…
“Pagi petang berlumba, terkejar-kejar masa…. berkelip-kelip mata, paksa diri bekerja…”
Itulah kekdahnyerrr….

Aja! Aja!!!!!!


Ahmad Fahri Adha dah 1 Tahun  3 Bulan (15 bulan)


Note to myself : Bekerja Kerana Allah s.w.t.