Monday, October 17, 2011

:: 9 Siti Yang Hebat ::

Aku ambik nih daripada status FB iluvislam.com... sharing yer...;)

1) Siti Khadijah

- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.
...
2) Siti Fatimah

- Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.

3) Siti A'ishah

- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar

- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).

5) Siti Mariam

- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah

- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah

- Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8) Siti Muti'ah

- Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah

- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

* 9 Siti ini adalah petikan drpd kata2 Ustazah Siti Norbahiah Mahmud dlm rancangan Halaqah TV9 bertajuk 'SITI IMPIAN'.

p/s : jadikan 9 Siti ini sebagai idola kita.. ;)

6 comments:

MM said...

Assalamualaikum Cik Emmie, nak tnya, sorry agak lari topik. Cumanya nk tnya pasal kad diskaun yg kononnya dr maybank tu. Kad tu dia htr kat rumah ye? Macamana dia tolak dr akaun maybank? Agak gementar lah, sbb dh bg alamat rumah, email n no fon. Bila dia minx ic utk pos laju / courier, ttbe rasa pelik, smpat bagi separuh jek pastu terus letak. Cmne ye? Suspen lah.

~emmie marja~ said...

waalikumsalam... hmm.. kad diskaun di hantar ke rumah beserta dengan kupon2 diskaun... dia akan kredit bayaran daripada kad kredit.. nanti dalam statement kad kredit ada dia tunjuk... tapi masa dia cakap nak pos tuh takder pulak dia mintak nombor IC.. macam pelik jer.. tapi kad diskaun tuh memang useless.. tak pakai pun.. saya dah tak nak angkat dah call dari no yang sy tak tau.. dah pening dah sampai tahap saya tukar no hp..ahaha.. malas nak layan benda mengarut cam tuh..

MM said...

eh dia main htr je ke? hbis cmne dia tolak dr akaun kte? alah cmne ni. risau plak. td dia cll, siap bg alamat rumah lagi pastu minx ic, masa minx ic rasa mcm dh pelik jek. terus letak phone, smpat bagi separuh ic jek.

~emmie marja~ said...

bayaran masuk bil kad kredit.. a'ah, dia hantar ke rumah.. pos.. boleh check ngan bank kot..cer try call bank tanya...

MM said...

Masa dia cll dia minta apa kat Emmie? Emmie mmg ad ke akaun kad kredit? Tadi tanya member sbb dia pernah kerja telemarketing, dia kata kalau kte xd bg akaun bank atau kad kredit mmg xd apa2 hal. Sbb dia pun mmg dh ada ic n alamat kte, just dia nk make sure je betul ke x?

EYQASARA said...

nice entry~ :)