Monday, October 17, 2011

:: Jalan - Jalan Di Jakarta & Bandung ::

Assalamualikum...

Hmm... ari nih nak story sikit citer gi cuti-cuti kat Jakarta & Bandung.. Sepanjang 4 hari kat sana, aku sangat tertarik dengan adap sopan warga Indonesia... seriously.. benda nih aku dah perasan masa first time pergi jakarta 2 taun lepas.. aku sangat suka dengan layanan sopan diaorang nih..

contohnya di restoran, pelayannya sangat-sangat tertib & bersopan.. sangat menghormati pelanggan... bila kita masuk restoran tak kira restoran kecik atau besar, kita di sambut dengan sangat ramah dan sepanjang berada kat restoran tuh kita akan di layan dengan sebaik mungkin.. dari saat mengambil pesanan hingga makanan di pesan siap di hidang.. satu yang aku perasan, setiap kali dah siap hidang makanan, pelayan akan tanya sama ada menu yang di pesan semua dah di hidang atau belum.. dan pelayan tuh akan cakap "selamat menjamu selara ya pak, ibuk"...

Kalo henpon battery kong, kasi jer kat pelayan restoran tuh, nanti dia tolong charge kan.. ehehe..

Lagi satu, orang Indonesia sangat suka mengucapkan terima kasih dan tidak lokek dengan senyuman...:)

Selain itu, aku suka dengan cara wanita-wanita Indonesia mengenakan hijab.. sangat stylo tapi tidak serabut dengan riben2 dan segala macam aksesori di kepala... simple, nice , stylo...

2 comments:

Paramitha Setya Wulandary said...

waah.. suka banget baca tulisan kakak ni!
Next time jangan pg jakarta bandung aja kak.. Bali pun wajib kena visit!
hehehe..

im glad akak senang datang sini.. hope you can visit jakarta again! sure im gonna be your tour guide :p

~emmie marja~ said...

Bang najib mau ke Medan la Mitha..enggak mau ke Bali..ehe..

InsyaAllah ada rezeki akak pegi jakarta lagi... for sure Mitha jadi tour guide.. next time mau jalan2 ke ancol...;)